Svenska förbundskaptenen Erik Hamrén

Erik Hamrén föddes 1957 i Ockelbo i Gävleborgs län, samma ort där prins Daniel föddes. Efter några år så flyttade Erik och hans familj till Ljusdal i norra Hälsingland där han också växte upp. I Ljusdal så började Erik tidigt att spela både fotboll och bandy men fastnade till slut för just fotbollen. Erik spelade som mittfältare och var riktigt duktig, efter en tid i Ljusdals IK så började han att spela i stockfors i Sundsvall men där råkande han tyvärr ut för en omfattande skada som slutade han fotbollskarriär som aktiv spelare. Istället så började han som tränare för Sundsvalls IFK pojkjuniorer, tränarskapet blev väldigt lyckat då han och hans juniorer lyckades med bedriften att vinna SM guld. Parallellt med tränaruppdraget så jobbade Erik som underofficer.

Flyttade till Stockholm

Efter en tid så flyttade Erik ner till Stockholm och började där att träna olika Stockholmslag bland dem Bro IK, Enköping IK, Väsby IK under 80-talet. 1990 så började han att träna Brommapojkarna och gjorde det i två år innan han slutade och istället började träna Vasalunds IF under två år och sedan Degerfors IF. 1995 så tog han ett rejält kliv uppåt då han blev assisterande tränare med Hasse Backe i AIK, en roll som han sedan tog över själv och under sitt ledarskap så vann AIK två stycken Cupsegrar men 1997 så fick Erik sparken och ersattes då istället av Stuart Baxter.
Efter att ha blivit tvungen att lämna AIK så tog Erik över tränarskapet i Örgryte IS, laget var då väldigt nära att åka ut ur allsvenskan men räddades av Hamrén som höll dem över linjen och gav dem en ny chans att avancera säsongen efter, och det gjorde de med råge då de klättrade upp ända till en fjärdeplacering. Lagets lyft gjorde Hamrén mycket omtyckt bland Örgryte supportrarna och han fortsatte att leda laget till topplaceringar ända tills år 2003 då han valde att sluta i Örgryte och istället börja träna danska Aalborg BK. Där så gjorde han återigen succé genom att två år i raken leda laget till medalj, ett brons och ett guld. Efter det gick han över till det norska storlaget Rosenborg där han slutade 2010 för att ägna sig på heltid som förbundskapten för Sverige.
Han tog över sitt tränarskap efter Lars Lagerbäck och har sedan tjänsten tillsatts både fått ris och ros från svenska fotbollssupportrar. För hittills så har inte Sverige skördat så stora framgångar och på lördag så ställs allt till sin spets då Sverige möter Danmark i den första play off matchen av två, nu gäller det för Sverige att prestera om de vill vara med i fotbolls VM i Ryssland år 2018. Erik Hamrén står för en av sitt livs största utmaningar under sin gedigna fotbollskarriär, det är nu han kan visa vad han verkligen går för och leda svenska laget till en VM plats. Nu är det bara att hålla tummarna för Erik, det svenska landslaget och för oss supportrar som så gärna vill ha med Sverige i ett VM.