Lotta Schelin- vår största stjärna i damlandslaget

Lotta Eva Schelin föddes 1984 i den lilla byn Trångsund, men växte sedan upp i Kållered utanför Göteborg. Vid sex års ålder så började hon att spela fotboll tillsammans med sin två år äldre syster Camilla Schelin i Kållereds SK. Vid 14 års ålder så började hon sedan att spela för Hällesåkers IF:s juniorlag, det steget tog hon p.g.a. att Kållered inte hade ett juniorlag för tillfället och Lotta kände sig för ung för att börja i ett seniorlag redan som 14- åring. Men två år senare så var det dags att gå upp till senior, då började Lotta i division 1 laget Mölnlycke IF där då hennes syster redan befann sig. Men debuten i division 1 blev kanske inte vad Lotta hade tänkt sig då laget åkte ur serien redan under första säsongen.

 
När Mölnlycke blev nedflyttade ett steg så tog både Lotta och systern Camilla beslutet att byta lag, de valde då mellan Jitex BK (division 1) eller Landvetter IF (Damallsvenskan) och beslutet föll då till slut på Landvetter. Endast 17 år gammal gjorde hon då sedan debut i allsvenskan i ett lag där hon kom att göra över 100 allsvenska matcher, hon började som yttermittfältare men blev efter en tid anfallare. Efter ett par år i laget så blev hon deras största profil och en väldigt duktig målskytt. Dock så drabbades Lotta av flera skador i början av 2000-talet, en envis ryggskada höll henne borta från fotbollen i flera månader, hon fick därefter också stora problem med ljumskarna och även en skada i låret.

 
Men i takt med att skadorna blev färre så började Lotta att utvecklas till en av Sveriges allra främsta spelare. Efter VM kvalet i Kina där hon avgjorde flera matcher så blev hon nominerad till Diamantbollen som hon också vann, hon blev också uttagen till Fifas världslag. Men trots flera erbjudanden från utländska klubbar så valde ändå Lotta att stanna kvar hemma i Göteborg och allsvenskan och det var inte förrän under sommaren 2008, då hon fick ett väldigt generöst erbjudande från den Franska storklubben Lyon som hon ändrade sig och beslutade sig för att börja spela för klubben. Kontraktet sträckte sig över två års tid men förlängdes efter det hade gått ut.

 
Med Lyon har Lotta haft stora framgångar då hon 2011 vann UEFA Womens Champions League finalen. Två år senare så gjorde Lotta med sitt Lyon om bedriften och vann inför hela 50 000 åskådare mot FFC Frankfurt. Efter säsongsavslutningen det året så skrev Lotta på ett nytt kontrakt med Lyon som sträcker sig tre år framåt i tiden. I Lyon så har Lotta dessutom tagit klubbrekord i antalet gjorda mål, en stor bedrift och hon är lagets viktigaste spelare.

 
Hon är också svenska landslagets viktigaste spelare och anses som Sveriges målfarligaste spelare och är ofta hårt uppassad under matcherna. Hon har vunnit flera väldigt prestigefyllda priser bl.a diamantbollen fem gånger, guldskon, kristallkulan och priset för årets spelare.