Fotbollslegender genom tiderna

Det finns fotbollsstjärnor som dansar en sommar, och så finns det spelare som presterar på den absolut högsta nivån i år efter år. Sistnämnda blir de spelare som blir betraktade som legender och som får centrala platser i historieböcker.

För att en spelare ska bli en legend krävs att han eller hon vinner en rad serier och turneringar, och även individuella pris. Det gör att det kan finnas en mängd spelare som inte riktigt når legendstatus trots att de besitter en överlägsen kvalitet. Samtidigt är det ju normalt så att de bästa spelarna oftast spelar i de bästa lagen och då kommer troféerna nästan automatiskt.

Det finns ett par hundra spelare som verkligen står ut från mängden om vi tittar historiskt på fotbollen under den senare delen av 1990-talet och 2000-talet. Tre av de absolut största är de vi ska presentera nedan. Notera här att vi inte har tagit med helt givna namn som Maradona och Pelé. Det finns så mycket skrivet om dessa två superlegender att de nog inte behöver mer uppmärksamhet.

Johan Cruijff

Holländaren Johan Cruijff var själva symbolen för den holländska totalfotbollen under 1970-talet. Under 1980-talet och 1990-talet grundlade han först Ajax numera klassiska spelstil och förde sedan Barcelona in i modern tid. Det är just Ajax och Barcelona som är klubbarna Cruijff är mest kopplad till.

Cruijff slog igenom som 18-åring i ett Ajax som var på väg uppåt under den legendariske tränaren Rinus Michels styrning. Under åtta säsonger mellan 1966-1973 blev Cruijff serievinnare med Ajax inte mindre än sex gånger. Det blev också ett antal cuptitlar under den tiden, med de tre europacuptitlarna säsongerna 1971, 1972 och 1973 som kronan på verket. Med Ajax fullständiga dominans i den europeiska fotbollen och Cruijffs avgörande prestationer i just den rödvita tröjan var det heller inte så konstigt att han blev utsedd till årets spelare i Europa både 1971, 1973 och 1974.

1973 gick flyttlasset till Barcelona där han inledde karriären med att hjälpa laget till seger i spanska La Liga. Kärlekshistorien med Barcelona skulle fortsätta ett par år till under 1970-talet, och den skulle sedan återupptas i slutet av 1980-talet. Inför säsongen 1988/89 tog han över Barcelona och åren som följde fylldes prisskåpet på Camp Nou på med bland annat fyra raka serievinnartitlar mellan 1991-1994 och en titel i Champions League. Johan Cruijff avled i mars 2016 i följderna av lungcancer och sörjdes då av fans till både Ajax och Barcelona.

Kevin Keegan

Kevin Keegan hade en formidabel karriär som spelare. Den sträckte sig över 15 år där han spelade för några av de största klubbarna i Europa. Efter sin aktiva karriär, under vilken han också hann med 63 landskamper för England, har han basat bland annat för Newcastle (två gånger), Manchester City och det engelska landslaget.

Karriären startade 1968 i lilla Scunthorpe United. Därifrån flyttade han till storlaget Liverpool 1971 och där blev det ett antal fina säsonger. Keegan blev engelsk mästare tre gånger, vann FA-cupen en gång och fick dessutom lyfta både UEFA-cupbucklan (två gånger) och Europacupen.

Efter succén med Liverpool i England tog Keegan det något otippade beslutet att skriva på för Hamburg i tyska Bundesliga. Här blev det tre mycket framgångsrika säsonger. Det blev kanske inte något titelregn, även om han vann en ligatitel, men han lyckades bli utsedd till Europas bästa spelare både 1978 och 1979.

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer har ett smeknamn som skvallrar ganska bra om hans status i världsfotbollen. Redan tidigt i sin karriär fick han smeknamnet Der Kaiser, det vill säga kejsaren, och det var ett namn han levde upp till under hela sin nästan 20-åriga karriär som toppspelare i framför allt den tyska ligan. Under karriären hann han även med ett par inhopp i den då framväxande amerikanska fotbollsligan. Klubben han signade för var New York Cosmos, en klubb som i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet lockade många världsstjärnor från den europeiska fotbollen.

Det var i Bayern München som Franz Beckenbauer startade sin legendariska karriär. Det blev succé nästan omedelbart och den unge tysken var till exempel en frontfigur redan som 22-åring i fotbolls-VM i England 1966. Fyra år senare blev det ett brons i VM och 1972 blev det EM-guld. Två år senare kunde Beckenbauer på sin absoluta hemmaplan i München lyfta VM-pokalen som lagkapten.

I klubblagssammanhang var åren 1974-1976 centrala. Då var han ledargestalt både på och utanför planen när Bayern München vann Europacupen för mästarlag tre gånger i följd tillsammans med flera ligatitlar och cuptitlar.

När den aktiva karriären var till ända sadlade Der Kaiser omgående om till att bli tränare. Redan 1984 tog han över det tyska landslaget. Bland meriterna som landslagstränare märks främst VM-guldet i Italien 1990.

Pelés FIFA 100-lista

FIFA fyllde 100 år 2004. Organisationen ville då göra något speciellt för att fira detta och man bad då legendaren Pelé göra en lista över de bästa 125 då levande spelarna i världsfotbollen. Givetvis finns de tre presenterade spelarna ovan med i Pelés lista.

Ett annat sätt att ta del av lite fotbollshistoria är att spela dator- och konsolspelet FIFA och välja att spela med ”legends”. Ett tredje sätt är att gå in på närmaste spelsajt på nätet och där leta reda på spelautomaten Shoot. Detta spel finns bland annat att spela på spinit casino. Shoot är för övrigt en legendarisk långkörare till fotbollstidning på de brittiska öarna som kan rekommenderas för alla som älskar fotboll. Den finns att köpa hos välsorterade tidningshandlare här i Sverige.